sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Työleiri luomutilalla

SCI oli valmistellut meille pitkäaikaisvapaaehtoisille työleirin 6.-12.10. saaren pohjoisosassa eräällä luomutilalla lähellä Kilinochin kaupunkia. Meitä oli yhteensä seitsemän tanskalaista, kolme suomalaista ja kymmenen paikallista vapaaehtoista. Julkinen bussi Kandysta Kilinochiin vei 6 tuntia. Olimme perillä myöhään illalla väsyneinä, kuski ajoi kuin riivattu. Naisille löytyi tilaa nukkua sisätiloissa lattialla, mutta miehet joutuivat ulos nukkumaan. Onneksi heti kättelyissä meille ei kerrottu, että jaguaari oli tappanut 15 kanaa jokin viikko aiemmin pihan aitauksesta..

Nawajeevanamin luomutilalla viljellään riisiä, chiliä, banaania, kookosta etc. Paikka on kirkon ylläpitämä, ja johtajana Father Nishantha, joka on käynyt hakemassa luomuviljelyn oppeja Japanissa asti. Tila on alunperin perustettu orpokodin yhteyteen, joka tuhoutui sisällissodassa. Ainoastaan pari rakennusta ja kirkko on kunnostettu.


 

Sri Lankan pohjoisosa on kärsinyt pahoin yli 30 vuotta kestäneestä sisällisodasta, joka loppui vuonna 2009 raskaiden taistelujen jälkeen kapinallisten häviöön. Maatilan/orpokodin sijainti strategisen etelä-pohjoinen maantien läheisyydessä aiheutti sen, että taisteluja hallituksen ja tamilitiikereiden välillä käytiin juuri täällä. Infratruktuuri on pahoin vaurioitunutta, useista rakennuksista on jäljellä enää betonirunko ja pommien aiheuttamia raunioita on siellä täällä. Alueelta on yritetty haravoida miinoja ja kranaatteja, ja lapsiakin perehdytetään kouluissa tunnistamaan niitä. Haravoinneista huolimatta niitä löytyy yhä maaperästä - maatilan läheltä oli kuulemma löytynyt hiljattain kranaatti, jonka armeija tuli hakemaan. Ei ole paikallisilla äideilläkään helppoa; saaren pohjoisosassa on yhteensä 85 000 sotaleskeä.

Tarha, josta kanalauma vietiin yöllä.
Tanskalainen Martin on ollut tilalla vapaaehtoisena 1,5 kk ja oli suunnitellut työleirin sisällön. Päätavoitteena oli saada rakennettua uusi aita pelloille vähentämään sekä vapaana liikkuvien lehmien että köyhien paikallisten asukkaiden oman käden oikeutta. Työ oli fyysistä kuumassa kelissä, vaikka pidimme välillä teetaukoja; työleiri sanan oikeassa merkityksessä. Sateen sattuessa työt keskeytettiin ja mentiin lepäilemään. Sateita olisi pitänyt olla huomattavasti enemmän kuin nyt meille sattui (vain yhtenä aamuna), sillä alueella on alkamassa sadekausi. Ilmastonmuutoksen myötä näidenkin ajoittuminen on kuitenkin muuttunut satunnaisemmaksi, mikä aiheuttaa maanviljelylle huomattavaa päänvaivaa.


























Erityisesti Sri Lankan pohjoisosissa tamilialueilla maatalouden ongelmana on suunnitelmallisuuden ja järjestäytyneisyyden puute. Kun markkinoilta tulee tarve tietylle kasville, saattaa suurin osa pienviljelijöistä vaihtaa tähän kasviin ja kohta alueella on liikatuotantoa. Riisin suhteen liikatuotantoa saarella on jatkuvasti, eikä sitä saada väärän lajikkeen takia myytyä ulkomaille. Työleirimme kohteena olevalla maatilalla on tarkoitus tuoda alueelle uutta tietämystä maanviljelyyn erityisesti luomuviljelyn kautta. Lisäksi aitaamallemme pellolle tuodaan vuoroviljelyn kautta useampi lajike samanaikaisesti eri sektoreille tuotantovarmuuden lisäämiseksi, eroosion estämiseksi sekä paremman omavaraisuuden saavuttamiseksi. On selkeästi havaittavissa, että tietämystä ja osaamista asiaan on olemassa, mutta vaikeinta on sen jalkauttaminen ruohonjuuritason toimintaan.

Joka ilta oli house meeting jossa jaettiin päivän kokemuksia.
Työpäiviä kertyi yhteensä viisi, ja yhtenä päivänä tehtiin päivätrippi Jaffnaan, pohjoisosan suurimpaan kaupunkiin. Jaffna tuli nähtyä, vaikka nähtävää ei paljoa ollutkaan. Lähinnä nautimme ilmastoidun ravintolan tarjoamista antimista. Hollantilaiset ovat aikoinaan rakentaneet satamaan hieman Suomenlinnaa muistuttavan rakennelman, kävimme tarkastamassa sen. Paikalliset pojat halusivat poseerata Ossin kanssa  - tanskalaiset kyselivät onko Ossi jostain tunnettu henkilö :D Sotilaiden läsnäolo kaupungissa oli silmiinpistävä, ja koko pohjoista aluetta luonnehtii sodan arvet. Ei varsinaisesti lomakohteeksi suositeltava.

Sateella kirjoitetaan blogia.
Oli hienoa työskennellä paikallisten hyväksi, jotka ovat kokeneet kovia sekä sisällissodassa, että sen jälkeen. Martin kertoi, että paikallisten innostus ja aktiivisuus tuntuu olevan pelottavan vähäistä, sillä he ovat niin monesti joutuneet aloittamaan jälleenrakennuksen. Paikallisten usko paremmasta tulevaisuudesta ei ole selvästikään vahva, joten oli hienoa tuoda vähän lisävirtaa näille ihmisille. Luonnonmukainen maanviljely oli isäntiemme sydämen asia ja he pitivät meille esitelmiä aiheesta sekä yleisesti maansa maatalouden ja talouden erityispiirteistä.

Seuraavaksi suuntaamme itärannikolle kohti Muturia ja varsinaista projektiamme: englannin opettamista paikallisissa kouluissa. Luvassa ehkä hieman vähemmän mantsaläppää.


Työleirin aikana bongatut eläimet: skorpioni, käärme, varaani, apina, riikinkukko, kotka, lepakko, lehmä, koira, orava, vuohi, sammakko, gekko, kilpikonna, sekä helvetillisesti ötököitä ja hyönteisiä ...skaala on mieletön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti