torstai 22. tammikuuta 2015

Siem Reap / Angor Wat

Sri Lankasta lähdettyämme laskeuduimme Bangkokiin ja otimme siellä kolmen päivän kaupunkikuosituksen sekä jatkoimme linja-autolla matkaamme kohti Kambodzaa. Bangkokiin matkaaville tiedoksi, upouusi Bedstation -hostelli on älyttömän hyvä, kaikki fasiliteetit viimisen päälle (hengailutilasta löytyy pleikkari nelonen :)). Loistava paikka lepuuttaa hyperkaupungin väsyttämää ihmistä.



Kambodzassa määränpäämme oli Siem Reapin kaupunki, ja sen ulkopuolella sijaitseva Bridges Cambodia International -orpokoti. Teimme siellä kahden viikon vapaaehtoistyöjakson englannin kielen opettajina (paikka löytyi workaway-sivuston kautta). Löysimme paikan yllättävän helposti ja meitä odotti 22 innostunutta lasta, noin 5-15 vuotiaita tyttöjä sekä poikia. Opetettavia ryhmiä oli neljä, yksi aamulla ja kolme iltapäivällä. Hommaa riitti siis kiitettävästi tuntien valmistelemisessa ja itse opettamisessa. Lapset olivat motivoituneita oppimaan kieltä ja kiinnostuneita, mistä tulemme. Nokiaa kun ei enää kehtaa suomalaisena mainostaa, niin täällä reissussa tulee esiteltyä Suomi usein Angry Birdien avulla. Siitä vasta mukulat hullaantuivat, ja yksi pienimmistä pojista tuli vielä illalla kyselemään tarkemmin, että minkä kokoisia ne linnut oikeasti ovat :D Uskomattomia lapsia, hoitavat koulunsa ohella myös kaikki mahdolliset arkiaskareet ja omaavat loppumattoman elämänilon. Inspiroiva kaksiviikkoinen ja lähdön hetki oli jälleen vaikea.





Emme olleet täällä vain vapaaehtoistyön perässä, sillä Siem Reapissa on yksi nähtävyys ylitse muiden - Angor Watin temppelit. Kyseinen tsaikedeelisen kokoluokan temppelikokonaisuus pesee kyllä päräyttävyydessään suurimman osan kaikista maailman nähtävyyksistä. Itseasiassa koko Siem Reap pyörii lähinnä turismin ympärillä ja kaupunki toimii tukikohtana valtaville temppeleitä katsomaan saapuville turistimassoille. Angkor on 1100-1300 -luvuilla rakennettu Khmer imperiumin pääkaupunki, josta ovat jäljellä enää hienoimmat, kivestä rakennetut uskonnolliset rakennukset.





Kokonaisuuden mittaluokka on huikea -temppeleiden välillä on useita kilomeedrejä. Angkoriin myydään yhden sekä useiden päivien lippupaketteja, me päätimme suoriutua siitä päivässä. Kiersimme ns. Great Circuit kierroksen orpokodista lainaamallamme moottoripyörällä, matkaa tuli yli 30km. Koko päivä siinä meni ja lopuksi oli kova temppeliähky, esim. kolmen päivän lippu olisi voinut olla myös ihan relevantti idea, erityisesti jos ajoneuvona olisi käyttänyt hitaampaa tuk-tukia tai fillaria. Jokatapauksessa taas yksi uusi reissumme kohokohta; menneen yhteiskunnan upea saavutus, jossa yhdistyy valtava koko matemaattiseen symmetriaan ja pikkutarkkaan veistotaiteeseen.



Käytiin myös katsomassa Tonle Sap -järven tulva-alueella sijaitsevaa kelluvaa kylää. Asunnot on rannettu korkeiden pilareiden päälle, sillä sadekaudella vesi nousee useita metrejä. Venekierros kylän läpi laittoi taas kerran miettimään, miten monenlaisissa olosuhteissa ihmiset voivatkaan asua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti