sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Baddegama and around

Hikkaduwan lomaviikon jälkeen ollaan työskennelty kaksi viikkoa vanhainkodissa Baddegaman kylässä (lähellä Hikkaa). Paikassa asustaa 31 vanhusta, joilla ei olisi muuta paikkaa minne mennä. Muutama tapaus on kuulemma käyty hakemassa paikallisen bussiaseman penkeiltä.


Asuntola on pitkä rivitalokompleksi, ja vanhukset asuvat kahden hengen huoneissa. Paikallisiin standardeihin nähden vanhuksilla on erinomaiset fasiliteetit täällä. Paikasta myös huomaa, että eurooppalaiset ovat rakennuttaneet sen; paikan takana on hollantilainen Van der Looij- järjestö. Toisaalta monia hollantilaisten hommaamia juttuja ei osata myöskään hyödyntää - tietokoneita, keittiötarvikkeita ja ompelukoneita lojuu tyhjissä huoneissa pölyttymässä - klassinen kehitysyhteistyön dilemma. Toinen vaikeasti ymmärrettävä asia johon olemme törmänneet on hamstraaminen; varastohuoneet pursuilevat käyttötavaroita jotka eivät näytä yltävän käyttäjäryhmälle asti.



Vanhainkodin päivittäistä toimintaa pyörittää munkki Banagala Gunarathana Thero, joka on toiminut täällä myös isäntänämme ja työnantajanamme. Lisäksi hän on keitellyt kasvissoppaa ja kertonut Euroopan matkoistaan, joita useat täällä toimivat suomalaiset hyväntekijät ovat hänelle tarjonneet. On tullut käytyä Helsingissä, Lahdessa, Turussa, Naantalissa, Jyväskylässä, Kuusamossa - hauskoja stooreja :D Me itseasiassa päädyimme tähän paikkaan yhden suomalaisen hyväntekijän ehdotuksesta.


Meidän rooli vanhainkodissa on ollut laitoshoitajamainen; ollaan autettu henkilökuntaa siivouksessa - lattioiden ja ikkunoiden pesusta varaston siivoukseen ja hämähäkinverkkojen putsaukseen - ja välillä ollaan jeesailtu ruoanlaitossakin. Vanhainkodin ruokahuolto pyörii orpokodin tapaan pitkälti paikallisten perheiden ruokalahjoitusten dhanojen avulla, mutta apua ei riitä 3 ruokailuun 365 päivänä vuodessa, joten silloin kokkaillaan itse. Sri Lankalainen ruoka pyörii 95% riisin ja erilaisten curryjen (kasvis, kala, kana) sekä sambal-maustesoseiden ympärillä, loput 5% on nuudeleita, perunaa ja valkoista leipää. Suosikiksemme on noussut dhal eli linssicurry sekä rapea papadum. Ja aina syödään käsin. Laitetaan tähän väliin kuvat tyypillisistä aamiais- ja lounasannoksista.



Työskenneltiin muutamana päivänä myös kehitysvammaisten tyttöjen asuntolassa nimeltä Lotus Home. Paikka on myös Van der Looij:n perustama. Tapaamamme kuusi tyttöä olivat tosi symppiksiä, ja selvästi iloisia vierailustamme - kuten mekin. Leikittiin tyttöjen kanssa manikyyriä sillä aikaa, kun Ossi aivotyöskenteli uusien hyttysverkkojen asennuksen kanssa. Pidettiin myös joulupipareiden koristelusessarit, joka oli myös hitti. Muuten tytöt tykkäsivät lähinnä tanssimisesta ja he esiintyivät meille moneen kertaan.



Sunnuntaina vedettiin kunnolla viihteelle. Aamupäivällä oltiin meren rannassa surffilla ja illalla erään paikallisen miehen 43-vuotissynttäreillä. Hän työskentelee belgialaisen Annin luona, jossa myös juhlat pidettiin. Ohjelmassa oli asianmukaiset tarjoilut, länsimaalaista musiikkia ja tanssia sekä reilusti arrakkia - aasialaista kookosviinaa. Ensimmäinen paikallinen mies sammui noin tunnin jälkeen saapumisestaan, hyvät bileet siis! Seuraavaksi aamuksi meidät kutsuttiin synttärisankarin kotikylään tutustumaan hänen poikiensa opastuksella kumin valmistukseen - näimme koko prosessin maidon keruusta lopputuotteeseen, very interesting. Kumin lisäksi kylä on erikoistunut myös kaneliin ja palmuöljyyn - ei siis Nesteen biodieseliin vaan ihan ruokaöljyyn.

Ann, Guna, Mint, Oshin

Kumipuun mahlaa

Kanelipuun kuorintaa

Palm oil tree

Toinen oppaistamme
Seudulla on paljon eurooppalaisten ja erityisesti suomalaisten kakkosasuntoja. Eräänä päivänä vanhainkotiin marssikin suomea puhuva pariskunta. He halusivat tarjota meille illallisen, joten vietimme Hannun ja Arunan luona yhden illan. Kyse on Kuopiossa asuvasta pariskunnasta, jotka käyvät säännöllisesti täällä Arunan kotipaikassa vierailuilla. Aruna on asunut Suomessa yli 20 vuotta, joten suomen kieli taittuu jo tosi hyvin. Hauska ja erilainen ilta sekä mahtava ruoka, jonka sai syödä aterimilla.

Nyt on meidän duunit hoidettu Sri Lankan osalta - "joululoma" alkoi perjantaina ja viikonloppu vietettiin huikeissa maisemissa Hill Countryssa. Päräyttävistä maisemista lisää seuraavassa postauksessa :)

Ihania joulun pyhiä jo ennakkoon <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti